Cetatea Enisala

Info

Cetatea Enisala este situată în apropierea satului omonim, pe malul Lacului Razim.

Program de vizitare: marţi – duminică între orele 10:00 – 18:00, luni: închis.

Taxă de vizitare: Da

Descoperă

Cetatea Enisala domină ţinutul dobrogean de peste 700 de ani de pe dealul calcaros ce desparte lacurile Razim şi Babadag, fiind una dintre cele mai bine păstrate fortificaţii medievale de pe teritoriul românesc.

Strategic construită de către puterea imperială bizantină şi de cea comercială genoveză, la intersecţia unor importante drumuri comerciale, Cetatea Enisala a avut rol de supraveghere şi de apărare. După cucerirea Dobrogei de către Imperiul Otoman, cetatea a fost transformată în garnizoană turcească. De-a lungul secolelor, cetatea a rezistat multiplelor confruntări ce au avut loc pe teritoriul Dobrogei, rămânând un martor tăcut al trecerii timpului. În prezent, cetatea Enisala se bucură de un deosebit interes turistic, fiind inclusă în itinerariile multor turişti din diverse colţuri ale lumii.

Pe timpul verii se organizează aici un festival itinerant ce pune în valoare tradiţiile şi muzica locală. Ajunşi până aici, turiştii ar trebui să viziteze şi gospodăria ţărănească conservată in situ -  Enisala, un muzeu de înglobează arhitectura tradiţională din nordul Dobrogei.

Știați că?

Cetatea Enisala a fost construită într-un golf al Mării Negre care prin bararea de către cordoane litorale, a dus la formarea prezentului Lac Razim.

Aspecte de conservare

Cetatea Enisala a rămas singura cetate medievală din Dobrogea, după ce în urma războiului ruso-turc (1877–1878) ruşii au dispus distrugerea tuturor garnizoanelor turceşti active de pe tărâmul dobrogean.

Abandonată secole de-a rândul, cetatea Enisala a suferit recent un proces de parțială reconstrucţie şi renovări menite să o repună pe harta turistică a Dobrogei.

Vremea


sâmbătă
19°C

duminică
23°C

luni
23°C
Activități