Cetăţile Ponorului

Info

Cetăţile Ponorului se regăsesc în cuprinsul Platoului Padiş din cadrul Parcului  Natural Apuseni.

Accesul se poate face din satul de vacanţă Arieşeni, urmând drumul până în satul Cobleş, apoi marcajul cu triunghi roşu sau de la Padiş, pe marcajul punct albastru (2h).

Atât zona de suprafaţă cât şi galeria subterană până la Sala Taberei, poate fi vizitată cu echipament adecvat (cizme de cauciuc şi mijloace  de iluminat). Accesul mai departe este rezervat echipelor experimentate de speologi!

Descoperă

Cetăţile Ponorului, considerate şi „Everestul speologiei româneşti“, reprezintă o grandioasă şi complexă zonă carstică.

Numele acestei atracţii vine prin asocierea părţii sale de suprafaţă cu o adevarată cetate naturală modelată de ape. Celebrul speolog român, Emil Racoviţă, a fost printre primii speologi care au explorat această minune a naturii descoperită în 1886.

Cetăţile Ponorului reprezintă în continuare, prin frumuseţea şi complexitatea lor, o atracţie mare pentru speologi, dar şi pentru pasionaţii de formaţiuni carstice.

Galeria principală a peşterii, lungă de doi kilometri, este străbătută de un mare râu subteran ce prezintă multe căderi, cascade şi repezişuri.

Pe întreaga suprafaţă a Platoului Padiş sunt răspândite numeroase formaţiuni carstice spectaculoase precum Cheile Galbenei, Gheţarul Focul Viu, Piatra Galbenă şi Avenul Borţig.

Știați că?

Cu cei peste 70 m înălţime portalul Cetăţii Ponorului este cel mai înalt din Europa.

Aspecte de conservare

Declarată rezervaţie naturală încă din anul 1952 şi ulterior şi monument al naturii, Cetăţile Ponorului se află în prezent în custodia Academiei Române.

Vremea


vineri
1°C

sâmbătă
5°C

duminică
7°C
Activități