Parcul Natural Apuseni

Info

Parcul Natural Apuseni se află în cadrul judeţelor Bihor, Cluj şi Alba.

În prezent, există cinci locuri destinate campării nefiind în schimb amenajate: Poiana Glăvoi, zona Cabanei Padiş, Valea Sighiştelului, zona Ic Ponor şi zona Runcu Ars.

Taxă de vizitare: Nu

parcapuseni.ro

Descoperă

Situat în Munţii Apuseni, Parcul Natural Apuseni este una dintre cele mai frumoase şi complexe zone protejate din Romania.

Unicitatea locului este dată de elementul vedetă, carstul, ce apare sub diferite înfăţişări: peşteri spectaculoase, chei, defilee şi platouri carstice. Pitorescul peisajelor este sporit de gradul de umanizare al acestor munţi unde localnicii trăiesc în strânsă legătură cu natura.

Parcul Natural Apuseni este preferat de mulţi iubitori de natură, atracţiile turistice principale fiind, printre altele, Valea Sighiştelului unde se găsesc peşterile Măgura şi Coliboaia, zona Chişcău cu Peştera Urşilor, zona Platoului carstic Padiş cu ale sale Poiana Ponor, Lumea Pierdută, Cetăţile Ponorului, Peştera Focul Viu sau Valea Galbenei.

De menţionat este că arhicunoscuta zonă Vârtop este preferată de iubitorii sporturilor de iarnă.  Accesibilitatea facilă face din Munţii Apuseni locul ideal de vacanţă pentru familii şi prieteni, aceştia preferând o mulţime de activităţi de la drumeţii, ciclism sau căţărări şi până la canoying, rafting sau zboruri cu parapanta.

Știați că?

Din cele 29 specii de lilieci identificate în România, 19 se regăsesc în fauna Parcului Natural Apuseni.

Aspecte de conservare

Parcul Natural Apuseni este o arie protejată ce a fost serios afectată în ultimii zece ani de defrişări ilegale.

În 2009 în cadrul proiectului european EDEN Parcul Natural Apuseni a primit titlul de Destinaţie Europeană de Excelenţă.

Vremea


marți
-13°C

miercuri
-5°C

joi
-6°C
Activități