Peştera Scărişoara

Info

Peştera se află în apropierea localităţii Gârda de Sus din judeţul Alba.

Drumul spre peşteră porneşte din comuna Gârda de Sus, situată pe valea Arieşului Mare. Urmăriţi apoi pentru aproximativ 10 km indicatoarele.

Peştera este amenajată, iar vizitele sunt ghidate. Cea mai bună perioadă pentru a vedea formaţiunile de gheaţă la maxima lor dezvoltare este primăvara.

Taxă de vizitare: Da

Program de vizitare : Luni-Sâmbătă între orele 9:00-18:00. Duminică între orele 10:00-17:00

Descoperă

Situată în Munţii Apuseni, Peştera Scărişoara sau Gheţarul de la Scărişoara este o peşteră unică şi spectaculoasă, gazdă a celui mai mare gheţar subteran din România.

Peştera Scărişoara are o lungime totală de peste 700 de metri, însă partea vizitabilă este de doar 250 de metri. Peştera se află la 1 165 de metri altitudine, iar intrarea este monumentală, aceasta realizându-se printr-un aven cu un diametru de circa 40 de metri.

Sectoarele pe care turiştii le pot vizita sunt impresionanta Sală Mare de unde se face trecerea în Biserică,  unde puteţi admira cea mai spectaculoasă parte a gheţarului ,dar şi numeroase stalagmite de gheaţă.

Gheţarul în sine reprezintă un bloc imens de gheaţă, cel mai vechi strat al său fiind datat de 4000 de ani.

Peştera prezintă şi alte câteva sectoare destinate însă cercetărilor ştiinţifice.

Știați că?

Peştera Scărişoara este prima peşteră din România ce a fost declarată monument al naturii în 1938, fiind în prezent rezervaţie speologică.

 

Aspecte de conservare

Peştera Scărişoara este prima peşteră din România ce a fost declarată monument al naturii în 1938, fiind în prezent rezervaţie speologică.

Gheţarul considerat relicvă a ultimei perioade a Holocenului, prezintă un interes ştiinţific deosebit deoarece prin studiul gheţii se obţin informaţii preţioase despre modul de formare şi evoluţia straturilor de gheaţă.

Vremea


joi
3°C

vineri
11°C

sâmbătă
18°C
Activități