Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina

Info

Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina este situat în sud-vestul Transilvaniei, pe teritoriile localităţilor Baru, Boşorod, Băniţa, Orăştioara de Sus şi Pui, din judeţul Hunedoara.

Accesul în parc se poate face pe mai multe rute: dinspre Orăştie pe drumul naţional DN 7 spre Costeşti, dar şi pe drumul naţional DN 66, dinspre Simeria prin Călan, Sântămăria Orlea, Pui, Cheile Crivadiei.

Feroviar se poate ajunge în parc prin staţiile din Orăştie, Călan, Pui, Baru, Băniţa şi Peştera Bolii.

Pe teritoriul parcului se găsesc panouri de informare, poteci, trasee turistice tematice, vetre şi locuri de campare amenajate. Pentru trasee montane mai lungi se recomandă echipament adecvat de munte.

Cele mai multe posibilităţi de cazare le găsiţi în Costeşti, dar şi în Băniţa, Baru, Alunu, Cioclovina sau Grădiştea de Munte.

www.gradiste.ro

Descoperă

Bine ascuns în desişul pădurilor carpatice, mai exact în Munţii Şureanu, acesta este Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. De numele său se leagă, în primul rând, misterioasele situri arheologice dacice din Munţii Orăştiei, cărora li se adaugă peisajele de poveste şi bogăţia etnografică a zonei. Miile de turişti ce vizitează parcul sunt atrase de descoperirea trecutului glorios al dacilor reprezentat de cele şase fortăreţe incluse în Patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Cel mai căutat sit este capitala Daciei pre-romane, Sarmizegetusa Regia, ce fascinează prin numeroasele sale sanctuare rectangulare şi circulare construite din piatră. Acesta, aflat la doar 20 km distanţă de oraşul Orăştie impresionează fiind considerat un veritabil „Stonehenge“ al României.

Dacă v-aţi satisfăcut apetitul pentru istorie antică, atunci să ştiţi că Parcul Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina este locul ideal pentru ciclism, speoturism, canoe, schi de tură, dar şi drumeţii şi aventură, nu mai puţin de cinci trasee turistice tematice aşteptând să fie încercate. La poalele Cetăţii Băniţa puteţi vizita şi spectaculoasa Peştera Bolii, unde ocazional se organizează concerte.

Canionul carstic de la Băniţa aflat în apropiere, nu trebuie nici el ocolit. Aflaţi în apropierea satului Crivadia, pe lângă admirarea monumentului feudal Turnul Crivadiei, trebuie să faceţi o plimbare şi în rezervaţia Cheile Crivadiei. Traseele montane vă vor conduce spre multe alte minuni naturale precum Peştera Cioclovina, Peştera Pălăriei, Peştera Şura Mică, Punctul fosilifer Ohaba Ponor, Lunca Ponorului şi Lunca Ponoriciului sau cascadele Şipotului.

O altă atracţie importantă a acestui ţinut de basm este chiar satul tradiţional, cu locuitorii ce îşi duc traiul ca acum sute de ani, păstrând cu sfinţenie tradiţiile străvechi ale acestor locuri. Veţi fi încântaţi de coloritul etnografic din zona satelor Boşorod, Orăştioara de Sus şi Baru, deosebit mai ales pe timpul sărbătorilor de iarnă, când cete de tineri numiţi „căluşeri“, îmbrăcaţi în costume specifice, merg să-i colinde pe săteni.

Știați că?

În arealul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia au fost descoperite tezaure de o valoare inestimabilă, multe dintre acestea fiind expuse în prezent la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Aspecte de conservare

Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina este o arie protejată de interes naţional, iar din anul 2007 face parte din reţeaua ecologică europeană NATURA 2000.

Deşi administraţia parcului se implică activ în promovarea aspectelor cultural-tradiţionale ale zonei, prin activităţi de educaţie ecologică şi conştientizare, încă mai întâmpină unele dificultăţi în ceea ce priveşte dezvoltarea serviciilor turistice, precum şi în legătură cutransportul şi gestionarea deşeurilor.

Vremea


miercuri
11°C

joi
12°C

vineri
11°C
Activități