Parcul Naţional Retezat

Info

Parcul naţional se suprapune peste Masivul Retezat din judeţul Hunedoara.

Accesul în Parcul Naţional Retezat se poate face fie dinspre Depresiunea Haţeg, fie urcând din sud pe Valea Jiului.

În localităţile Nucşoara, Gura Apei, Cârnic, Ostrovel, dar şi la Cabana Pietrele există centre de vizitare, de unde puteţi obţine informaţii utile şi de unde vă puteţi achiziţiona bilete de vizitare, dar şi hărţi pentru a vă ajuta în călătorie. Biletul de vizitare se poate folosi nelimitat, timp de şapte zile de la data cumpărării.

Taxă de vizitare: Da.

www.retezat.ro

Descoperă

Situat în Munţii Retezat-Godeanu, Parcul Naţional Retezat este unul dintre cele mai frumoase şi originale parcuri naţionale ale României. Creat încă din 1935 pe domeniul de vânătoare al Casei Regale, parcul asigură conservarea peisajelor alpine sălbatice, a numeroaselor specii endemice şi a reliefului glaciar deosebit de spectaculos.

Unicitatea şi frumuseţea Parcului Naţional Retezat au fost motivele pentru care suprafeţe din cadrul acestuia au fost incluse, încă din 1979, pe lista rezervaţiilor naturale ale Biosferei, UNESCO. Pe „tărâmul cu ochi albaştri“ se găsesc 80 de lacuri glaciare, peste 20 de piscuri montane  ce depăşesc 2000 de metri, 90 de specii de plante endemice şi peste 185 de specii de păsări ce îşi au habitatul aici. De asemenea, dacă aveţi noroc, puteţi observa capre negre pe stâncării, cerbi, urşi, pisici sălbatice, dar şi marmote introduse din Alpii Austrieci.

Parcul Naţional Retezat este de asemenea raiul amatorilor de drumeţii, ce au de ales dintre zecile de trasee montane cu diferite grade de dificultate şi durată, trasee tematice („Traseul cu enigme“, „Traseul Lacurilor“), dar şi trasee de escaladă.

Știați că?

Parcul Naţional Retezat este cea mai mare rezervaţie naturală din România.

În Parcul Naţional Retezat se află cel mai întins lac glaciar, lacul Bucura, dar şi cel mai adânc lac glaciar din ţară, lacul Zănoaga care are 29 de metri adâncime.

Aspecte de conservare

Din anul 2004 Parcul Naţional Retezat este primul parc naţional al României acceptat ca membru al PAN Parks - fundaţie europeană care îşi propune să promoveze parcurile naţionale din Europa ca destinaţii eco-turistice deosebite.

Din anul 2007 Parcul Naţional Retezat face parte din reţeaua ecologică europeană Natura 2000.

Pentru conservarea mediului natural în Parcul Naţional Retezat nu există mijloace mecanice de transport (telecabină, telescaun) încurajându-se astfel descoperirea frumuseţilor parcului la pas.

Există locuri special amenajate pentru campare, turiştii beneficiind şi de indicatoare turistice sau de numeroase refugii.

Vremea


miercuri
1°C

joi
3°C

vineri
4°C
Activități