Mănăstirea Tismana

Info

Mănăstirea Tismana se află în apropiere de localitatea Tismana, judeţul Gorj. Urmaţi drumul naţional DN67 Râmnicu Vâlcea-Târgu Jiu, iar după aceea DN67D până la Tismana. La mănăstire există posibilităţi de cazare.

www.manastirea-tismana.ro

Descoperă

Înconjurată de munţi stâncoşi şi păduri întinse de brad, Mănăstirea Tismana veghează, de peste 600 de ani ca o fortăreaţă de necucerit, meleagurile gorjene. De altfel şi toponimul geto-dacic „tismena“ înseamnă fortificaţie, cetate.

Fiind cel mai vechi complex mănăstiresc din Ţara Românească, Mănăstirea Tismana a reprezentat dintotdeauna o oază de cultură şi de menţinere a credinţei ortodoxe. Mormântul ctitorului mănăstirii, Sfântul Nicodim, poate fi observat în pridvorul mănăstirii.

În prezent mănăstirea poate fi considerată un adevărat muzeu al trecutului, o atracţie de neratat fie că doriţi să vă reculegeţi sau doar să admiraţi această bijuterie a epocii medievale.

Știați că?

În 1944 la Mănăstirea Tismana a fost ascuns Tezaurul Băncii Naţionale a României, pentru ca acesta să nu cadă pradă armatei ruseşti. În august 2016 aici a fost inaugurat un muzeu al tezaurului.

Aspecte de conservare

Mănăstirea Tismana dispune de un muzeu în care se păstrează colecţii de icoane vechi pictate pe lemn şi cărţi vechi şi alte obiecte de cult. Alte obiecte de valoare au fost transferate şi pot fi admirate la Muzeul de Artă al României.

Vremea


vineri
-6°C

sâmbătă
-1°C

duminică
-1°C
Activități