Parcul Naţional Călimani

Info

Parcul se întinde pe teritoriul a patru judeţe: Mureş, Suceava, Harghita şi Bistriţa-Năsăud. Drumul cel mai frecvent folosit ca acces către rezervaţie este cel asfaltat Vatra Dornei – Gura Haitii – Cǎlimani.

Alternativa pentru acesta o constituie drumul de pe Valea Lomaşului, venind dinspre Topliţa. În zona Munţilor Călimani vara este scurtă, zăpada persistând aproape şapte luni pe an, (noiembrie - aprilie/mai).

Taxă de vizitare: Da

Aceasta se poate plăti la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani unde puteți obține și alte informații utile. Program: luni până vineri între orele 10:00 - 14:00.

www.calimani.ro

Descoperă

Parcul Naţional Călimani, înfiinţat acum mai bine de 40 de ani, impresionează prin peisajele unice, pădurile seculare de conifere şi formele geologice ciudate. Puteţi întâlni peisaje alpine de poveste urmând traseele montane din Rezervaţia Naturală 12 Apostoli, Rezervaţia Lacul Iezer, sau Cascada Tihu.

O altă atracţie apreciată a parcului o reprezintă conul vulcanic Negoiu Românesc, care s-a format în urma activităţilor miniere de suprafaţă din perioada 1970 — 1994.

În cadrul acestui parc se pot desfăşura numeroase activităţi precum călărie, vizite ghidate sau tabere junior ranger pentru copii, toate acestea fiind organizate de Administraţia Parcului.

Alături de acestea, numeroasele obiceiuri strămoşeşti („Nedeea din Călimani“, „Moşii de Sânpetru“, Alaiul de pe Munţii Bârgăului, Măsura Oilor, Târgul Rusaliilor, Festivalul Bujorului de Munte, Zilele Monorului, Coborâtul Oilor din Călimani) ce se desfăşoară aici cu regularitate şi adună locuitorii din aşezările învecinate Călimanului, vă vor fascina, fără doar şi poate.

Știați că?

Multe legende cu haiduci sunt legate de munţii Călimani, cea mai cunoscută fiind legenda lui Pintea Haiducul.

În Parcul Naţional Călimani se găseşte cel mai mare crater vulcanic din România, cu un diametru de circa 10 kilometri.

Aspecte de conservare

Activităţile de conservare ale parcului sunt susţinute din bugetul propriu, dar şi din vânzarea pachetelor turistice de echitaţie etc. Puteţi, aşadar, contribui la menţinerea stării de conservare a parcului şi, în acelaşi timp, să vă bucuraţi de o experienţă unică!

Accesul în parc se face doar pe traseele turistice agreate de Administraţia Parcului Naţional Călimani.

Vremea


miercuri
3°C

joi
8°C

vineri
9°C
Activități