Parcul Natural Defileul Mureşului Superior

Info

Parcul Natural Defileul Mureşului Superior este situat în estul Transilvaniei, zona centrală a Carpaţilor Orientali, în apropierea localităţilor Deda, Răstoliţa, Lunca Bradului şi Stânceni, toate din judeţul Mureş.

Parcul este străbătut de drumul naţional DN 15 ce leagă Topliţa de Reghin. Acest traseu rămâne foarte pitoresc şi dacă este parcurs cu trenul.

Descoperă

Într-un peisaj dominat de roci vulcanice, Defileul Deda-Topliţa, lung de 33 de km, separă prin versanţii săi abrupţi şi înalţi Munţii Călimani de Munţii Gurghiu, legând astfel Depresiunea Giurgeu de Podişul Transilvaniei. Cu scopul protejării acestui sector spectaculos, în 2007 a fost înfiinţat Parcul Natural Defileul Mureşului Superior ce include şi rezervaţia naturală Defileul Deda-Topliţa. În cadrul acestui parc, râul Mureş parcurge porţiunea sa cea mai pitorească ce traversează stâncării, versanţi abrupţi împăduriţi şi păşuni verzi domoale ce îi oferă un farmec aparte.

Ţinutul Parcului Natural Defileul Mureşului Superior reprezintă un peisaj de poveste ce ascunde o multitudine de atracţii şi activităţi începând cu satele tradiţionale, ştrandurile cu apă termală, pârtiile de ski sau numeroasele trasee de drumeţie şi puncte pentru observarea păsărilor, şi terminând cu variate festivaluri gastronomice.

Dacă veţi începe aventura de la Topliţa, veţi descoperi aici un orăşel cochet ce adăposteşte numeroase atracţii unicat. Printre acestea se află singura cascadă cu apă termală care nu îngheaţă iarna, dar şi numeroase ştranduri termale, iar în timpul sezonului rece aici vă aşteaptă pârtii de ski bine echipate.

Peisajele deosebite însoţesc în aval cursul Mureşului, trecând prin Lunca Bradului şi Răstoliţa. Un eveniment dedicat tradiţiilor şi datinilor locale, care atrage anual numeroşi turişti, este Festivalul Văii Mureşului din luna iulie.

La ieşirea Mureşului din defileu vă va întâmpina Deda, o frumoasă aşezare la poalele Munţilor Călimani, ce are în componenţa sa mai multe sate pitoreşti cum sunt Filea sau Bistra Mureşului. Deda este străjuită de ultimul bastion montan din zonă, Platoul Scaunul Domnului (1 381 de metri) la care urcă numeroase trasee turistice. Ajunşi sus pe platou, veţi fi răsplătiţi cu o superbă panoramă asupra Văii Mureşului şi a Munţilor Călimani.

Pentru a înţelege mai bine tradiţiile şi istoria acestei zone, nu ezitaţi să treceţi pragul Muzeului Etnografic din Deda.

Știați că?

De-a lungul întregului defileu Topliţa-Deda, există peste 100 de peşteri de mulaj, formate acum circa 5,3 milioane de ani în perioada activă a vulcanului Călimani-Gurghiu. Singura care poate fi vizitată în acest moment este peştera „Căsoaia lui Ladaş“ din apropierea localităţii Androneasa.

Aspecte de conservare

Parcul Natural Defileul Mureşului Superior este o arie de protecţie specială avifaunistică, zeci de specii de păsări clocitoare sau vizitatori de iarnă adăpostindu-se în defileu.

Defileul Mureşului Superior reprezintă şi el o deosebită zonă peisagistică, bogată în specii vegetale de tipul pădurilor de conifere sau de luncă ce adăpostesc, printre altele, şi multe carnivore mari.

Vremea


marți
-4°C

joi
1°C

vineri
0°C
Activități