Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior

Info

Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior este situat pe teritoriul mai multor localităţi (Cavadineşti, Suceveni, Oancea, Vlădeşti, Măstăcani, Folteşti, Frumuşiţa, Tuluceşti, Vânători şi Galaţi) din judeţul Galaţi.

Accesul rutier cel mai facil se face pe ruta Galaţi - Giurgiuleşti vamă (DN2B). Există două centre de informare: unul în sediul Agenţiei regionale de protecţie a mediului Galaţi şi unul în clădirea Primăriei comunei Oancea. Sediul Administraţiei Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior se găseşte în Galaţi în cadrul Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi Galaţi.

Există posibilităţi de cazare în zona Lacului Brateş (Complexul de agrement Brateş sau la pensiuni), Ocolul Silvic Galaţi (Canton Zătun), în localitatea Galaţi sau chiar în gospodăriile ţărăneşti din apropierea parcului.

În parc există aviziere şi panouri de informare.

Permisul de pescuit poate fi obţinut de la Asociaţia Pescarilor Sportivi din Galaţi.

Taxă de vizitare: Da

www.luncaprutului.ro

Descoperă

Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, areal de o deosebită importanţă ecologică, s-a dezvoltat înainte de vărsarea Prutului în Dunăre.

Mai mult de jumătate din suprafaţa parcului, lung de 122 km, este acoperită de ape şi mlaştini, tabloul acvatic fiind întregit de pâlcuri răzleţe de păduri de luncă ce constituie adăpost pentru zeci de specii de păsări ce poposesc aici.

Acest mic paradis al păsărilor este un loc propice pentru observatul lor în mediul natural, în acest sens existând mai multe observatoare ornitologice situate între localitatea Galaţi şi Complexul Maţa - Rădeanu. Punctele de observaţie propuse de administraţia parcului sunt localizate în zona lacurilor Brateş, Vlăscuţa, Vlădeşti, Pochina, şi în arealul complexului Maţa - Rădeanu.

Arealul luncii Prutului inferior este de asemenea un loc ideal pentru practicarea pescuitului recreativ şi sportiv.

Pentru pasionaţii de arheologie şi istorie, zona limitrofă a parcului este împânzită de vestigii paleolitice şi medievale. De asemenea, în localităţile Comăneşti şi Chiraftei puteţi admira câteva biserici foarte vechi.

În Şiviţa veţi găsi un mic muzeu de artă sătească, iar la Cavadineşti un muzeu al folclorului de pe Valea Horincei.

Nu trebuie uitată Pădurea Gârboavele de la Tuluceşti în cadrul căreia se regăseşte Muzeul Satului unde sunt reconstituite patru gospodării tradiţionale.

Știați că?

Cercetările ornitologice au detectat în arealul parcului prezenţa a aproximativ 240 de specii.

Aspecte de conservare

Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior reprezintă o zonă umedă de mare interes avifaunistic pentru România şi Sud-Estul Europei, acesta fiind pentru păsări o poartă de intrare în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Întreg teritoriul parcului se constituie în Arie Specială de Protecţie Avifaunistică (SPA) în cadrul reţelei ecologice europene Natura 2000.

Vremea


sâmbătă
22°C

duminică
26°C

luni
29°C
Activități