Galaţi

De ce?

Vechiul port dunărean Galaţi a fost considerat, la începutul anilor ‘30, cel mai european oraş din România.

Astăzi, arhitectura sa urbană fascinantă evidenţiază legătura strânsă cu Dunărea, bătrânul fluviu european. Aici, elementele medievale, deşi nu foarte numeroase, excelează prin echilibru şi frumuseţe (Biserica Fortificată Precista), iar o plimbare prin centrul vechi vă va purta cu gândul la freamătul comercial de altădată.

Numeroasele clădiri istorice, adevărate bijuterii arhitecturale, impozanta Universitate, Palatul Episcopal al Dunării de Jos sau Gara Fluvială, dar şi parcurile şi grădinile care completează armonios atmosfera boemă alături de numeroasele elemente moderne, contribuie la dinamismul actual al metropolei dunărene.

Datorită istoriei sale fascinante reflectate în numeroasele sale clădiri mai vechi sau mai noi, a muzeelor sale interesante şi a peisajelor dunărene pitoreşti, Galaţiul este o destinaţie perfectă pentru un city break.

Descoperă

Situat în extremitatea sudică a Moldovei, în proximitea locului de întâlnire a apelor Siretului şi ale Prutului cu Dunărea, Galaţi a fost încă din antichitate avantajat de poziţia sa geografică strategică.

Menţionat pentru prima dată în secolul al XV-lea ca unic port dunărean al Moldovei, Galaţiul cunoaşte adevărata înflorire economică începând cu secolul al XVII-lea, dezvoltare susţinută ulterior şi de statutul de porto-franco.

În prezent cu o populaţie de aproximativ 300 000 de locuitori, Galaţi este unul dintre cele mai mari oraşe din România, fiind un important centru economic şi cultural în sud-estul României.

Înflorirea economică de altădată şi-a pus amprenta pe arhitectura oraşului şi este de-ajuns să luaţi la pas Strada Domnească pentru a admira numeroasele clădiri vechi, bijuterii arhitecturale ale centrului istoric. Vă vor impresiona, în acelaşi timp, şi clădiri mai noi precum Universitatea, Prefectura sau Consiliul Judeţean, construită după planurile marelui arhitect român, Ion Mincu.

Într-o plimbare prin centru nu ezitaţi să vă relaxaţi în oaza verde numită Parcul Eminescu sau puteţi chiar vizita în apropiere o clădire simbol a oraşului, Casa Memorială Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al statului naţional modern România. Înaintând pe Strada Domnească, veţi rămâne impresionaţi de clădirea Teatrului Dramatic şi de Catedrala Episcopală, iar un pic mai departe veţi regăsi şi Palatul Episcopal al Dunării de Jos care adăposteşte în prezent Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos, sau vă veţi putea plimba şi relaxa în eleganta Grădina Publică, situată vis-a-vis de acesta.

Din centrul vechi vă puteţi orienta cu uşurinţă spre Faleza Dunării, nu înainte însă de a trece pragul celui mai vechi monument istoric al oraşului, Biserica Fortificată Precista, ctitorie veche de peste patru secole a domnitorului Vasile Lupu. Nu ocoliţi nici Palatul Navigaţiei sau Gara Fluvială pentru a vă face o idee despre importanţa transporturilor şi comerţului fluvial cu care oraşul se identifică.

Unul din locurile cele mai îndrăgite de gălăţeni este Faleza Dunării. Parcul ce se întinde pe mai bine de 30 ha este de departe locul preferat pentru practicarea a numeroase activităţi de recreere, lucru foarte evident la sfârşit de săptămână când faleza devine cel mai popular loc din oraş. Tot aici puteţi ieşi la o cafea sau puteţi lua masa în numeroasele restaurante de tip ponton unde se servesc o mulţime de specialităţi din peşte. Pe lângă rolul său de oază de relaxare, Faleza Dunării este şi loc pentru spectacole şi expoziţii temporare sau permanente în aer liber, un exemplu în acest sens fiind reprezentat de cunoscutele sculpturi metalice realizate în urmă cu peste trei decenii.

Înaintând în direcţia punctului de trecere a Dunării cu bacul spre Dobrogea şi urcând prima terasă a Dunării, veţi descoperi Complexul Muzeului de Ştiinţe ale Naturii ce cuprinde Grădina Botanică, Acvariul şi Observatorul astronomic care este şi cel mai mare şi mai modern observator public din România. În plus, o plimbare pe aleile Grădinii Botanice oferă şi o panoramă superbă asupra bătrânului fluviu, iar dacă prindeţi vreme frumoasă veţi putea zări în depărtari şi Munţii Măcin.

Interesantă va fi cu siguranţă şi vizita la Turnul de Televiziune, înalt de aproximativ 150 de metri, unde veţi fi suprinși de o panoramă uimitoare asupra întregului oraş şi a împrejurimilor.

 

Citește mai mult
Vă recomandăm

  • Să luaţi masa la înălţime în restaurantul din Turnul de Televiziune, restaurant plasat la cea mai mare înălţime din România, aflându-se în acelaşi timp în top 5 pe plan mondial.
  • Să încercaţi preparatele tradiţionale din peşte precum saramura, scrumbia la grătar sau borşul de peşte, în restaurantele de pe Faleza Dunării.
  • În fiecare primăvară, în luna aprilie, pe Faleza Dunării se organizează un foarte apetisant eveniment numit Festivalul Scrumbiei.
Bine de ştiut

  • Accesul rutier în Galaţi se poate face pe drumurile naţionale DN24, DN 25, DN 26 şi DN 2B (Galaţi - Brăila - Buzău).
  • Feroviar Galaţiul este conectat cu toate marile oraşe din Moldova, Muntenia şi nu numai.
  • Din Galaţi se poate trece cu bacul în Dobrogea, în localitatea I.C. Brătianu, judeţul Tulcea.
  • Galaţi este şi oraş frontalier, puncte vamale existând la Giurgiuleşti şi Oancea unde se poate trece în Republica Moldova.
  • Cel mai apropiat şi accesibil aeroport este cel din Bucureşti .
  • Oficiul poştal central este situat pe Str. Lahovary I. Gen. nr. 6. Program: luni-vineri între orele 8:00 - 19:00; sâmbăta între orele 9:00 -13:00; duminica închis.

 

Vremea


miercuri
4°C

joi
5°C

vineri
5°C