Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Info

Palatul de la Potlogi se află în localitatea cu acelaşi nume în judeţul Dâmboviţa, la 45 km nord-vest de Bucureşti.

Program vizitare:

(program de vară) marţi-duminică: 9.00-17.00, luni: închis;

(program de iarnă) marţi-duminică: 9.00-16.00, luni: închis.

Taxă de vizitare: Da

www.muzee-dambovitene.ro

Descoperă

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, vechi de peste 300 de ani, a fost construit de domnitorul Constantin Brâncoveanu pentru cel mai mare dintre fii săi, într-un punct strategic, la jumătatea drumului dintre Bucureşti şi vechea capitală a Ţării Româneşti, Târgovişte.

Întreg ansamblul este reprezentativ pentru arhitectura brâncovenească la care se remarcă decoraţiunile florale ale balcoanelor, de inspiraţie orientală, şi arcadele sprijinite de coloane.

În colţul de sud-est al curţii se află cuhnia sau bucătăria, reconstruită aproape în întregime deoarece din clădirea iniţială se păstrase doar fundaţia.

În stânga intrării principale vom găsi droşcăria (atelierul pentru trăsuri). Aici erau depozitate, construite şi reparate trăsurile domnului. Clădirea de astăzi a fost în întregime reconstruită.

În cadrul complexului de la Potlogi aveţi ocazia să vizitaţi şi Biserica Sfântul Dumitru ridicată în anul 1683.

Știați că?

Palatul de la Potlogi a fost primul construit de Constantin Brâncoveanu din seria celor patru palate destinate fiilor săi.

Aspecte de conservare

La începutul secolului al XX-lea palatul era o ruină, iar lucrările de renovare din anii ‘50 au fost sistate.

În anul 2016, după cinci ani de lucrări susţinute ce au vizat întreg complexul, Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a renăscut şi este din nou deschis publicului. Situl beneficiază de ghidaj gratuit.

Vremea


luni
15°C

marți
22°C

miercuri
18°C
Activități
Atracții din împrejurimi