Biserica Sfânta Vineri

Info

Biserica Sfânta Vineri se regăseşte în Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, judeţul Dâmboviţa.

Biserica este deschisă publicului numai în zilele de luni, miercuri, vineri, sâmbătă şi duminică. Biletul de intrare este valabil pentru toate obiectivele Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte.

Taxă de vizitare: Da

Descoperă

Dincolo de zidurile groase ale Curţii Domneşti din Târgovişte, veţi întâlni Biserica Sfânta Vineri, considerată a fi unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din Ţara Românească.

Multe din elementele arhitecturii iniţiale ale bisericii mai pot fi admirate şi astăzi. Deşi datează de la mijlocul secolului al XV-lea, biserica şi-a păstrat frumuseţea arhitecturală şi primeşte în continuare credincioşii la rugăciune. În jurul bisericii veţi observa numeroase cruci sculptate în piatră, iar în interiorul acesteia sunt găzduite câteva morminte ale unor personalităţi istorice având pietre funerare frumos decorate.

Biserica găzduieşte şi interesante expoziţii de icoane vechi.

Știați că?

Biserica Sfânta Vineri este cunoscută popular şi sub denumirea de „Biserica mică domnească“.

Aspecte de conservare

În anul 2007, turla bisericii a fost serios avariată când, în timpul unei furtuni, un fulger a atins-o distrugând-o aproape în totalitate.

În urma lucrărilor complexe de reabilitare desfăşurate în cursul anului 2013, biserica a revenit la starea iniţială, monumentul istoric redevenind unul dintre simbolurile Curţii Domneşti din Târgovişte.

Vremea


vineri
-2°C

duminică
0°C

luni
-1°C
Activități