Arad

De ce?

Arad, oraşul cu alură vieneză de pe malul Mureşului, se mândreşte cu o istorie îndelungată şi fascinantă reflectată în prezent prin arhitectura şi atmosfera sa.

Ajunşi aici veţi fi impresionaţi de Cetatea Aradului de tip Vauban, de spectaculoasele şi impozantele edificii arhitecturale, de bisericile emblematice de diferite confesiuni, de muzeele inedite sau de expoziţiile mereu atractive, dar şi de multiplele posibilităţi de relaxare la ştrand, la shopping sau în numeroasele cafenele şi restaurante.

Fie că sunteţi în trecere sau vă petreceţi concediul în regiune, Aradul vă va surprinde cu siguranţă!

Descoperă

Situat la doar 50 km de graniţa cu Ungaria, oraşul Arad, reşedinţă a judeţului cu acelaşi nume, reprezintă o adevărată poartă de intrare în România dinspre Europa de Vest.

Poziţia sa strategică i-a conferit, încă din timpurile străvechi, un statut important. Atestat documentar în anul 1208, oraşul s-a aflat, pe rând, sub dominaţie maghiară (secolele X, XII si XIV), otomană (secolul al XVI-lea) şi, începând din anul 1699, sub cea habsburgică. Sub dominaţia imperiului austriac s-a ridicat cetatea de apărare a Aradului, tot atunci oraşul cunoscând o perioadă de dezvoltare arhitecturală şi culturală deosebită. Dezvoltarea economică continuă şi în prima parte a secolului al XX-lea prin înfiinţarea a numeroase fabrici şi uzine. În prezent, Aradul este un centru economic prosper, cu o populaţie de circa 160.000 de locuitori.

Aradul istoric deţine un patrimoniu cultural de excepţie, astfel, dacă nu aţi mai vizitat niciodată oraşul, o idee bună de traseu ar fi să o luaţi la pas pe bulevardul Revoluţiei şi să admiraţi numeroasele clădiri monumentale din secolele XVIII-XIX. Printre clădirile emblematice ale acestei artere se numără Palatul Administrativ ce găzduieşte Primăria municipiului Arad, Teatrul Clasic „Ioan Slavici“, Palatul Cenad, Palatul Băncii Naţionale sau Palatul Neumann, în stil eclectic.

Relaxaţi-vă pe o bancă în cocheta Piaţă Avram Iancu în mijlocul căreia veţi găsi Catedrala Adormirea Maicii Domnului, după care descoperiţi atmosfera vieneză inspirată de casele vechi de pe Str. Tribunul Axente. Mergeţi până pe Str. Ceaikovski să descoperiţi o altă emblemă a oraşului de pe Mureş, Turnul de Apă. O adresă de neratat este cu siguranţă Cetatea Aradului de tip Vauban în formă de stea, ce se regăseşte pe malul stâng al râului Mureş, în cartierul Sub Cetate. Dacă tot aţi ajuns aici, merită să mergeţi şi până pe Calea Timişorii la nr. 18, unde puteţi să admiraţi Casa cu Ghiulele în stil baroc şi cu proiectile de tun rămase încastrate în pereţii clădirii încă din anii 1848-1849.

Aradul mai este recunoscut şi pentru mulţimea de lăcaşuri de cult ce aparţin diferitelor confesiuni religioase care convieţuiesc în acest frumos oraş. Veţi fi astfel încântaţi de Biserica Roşie, Biserica sârbească Sf. Petru şi Pavel sau Biserica Sf. Anton de Padova, toate trei situate în centrul istoric. În cartierul periferic Gai aveţi ocazia să descoperiţi Mănăstirea Sf. Simion Stâlpnicul, o construcţie în stil baroc de la începutul secolului al XVIII-lea.

Nu plecaţi din Arad fără să fi trecut pragul câtorva muzee şi galerii de artă precum Complexul Muzeal Arad găzduit de Palatul Cultural, Muzeul Memorial Vasile Goldiş, Galeria Clio, Galeria Delta sau Galeria Alfa.

O vizită a Aradului poate fi combinată şi cu unul dintre numeroasele festivaluri ce au anual loc aici precum Festivalul Internaţional de Teatru Clasic, Festivalul Internaţional Euromarionete sau Festivalul Minorităţilor.

Citește mai mult
Vă recomandăm

  • O descoperire inedită a centrului istoric (Teatru – Bd. Revoluţiei – Podgoria – Parcul Reconcilierii - Teatru) la bordul trenuleţului pentru copii cu plecare de la Teatru. Trenul circulă doar vara (mai-octombrie), la sfârşit de săptămână, între orele 12:00-19:00.
Bine de ştiut

  • Situat la numai aproximativ 50 km de punctul vamal Nădlac cu Ungaria, Arad este foarte bine conectat cu vestul Europei, dar şi cu celelalte oraşe mari din România. Acesta este tranzitat de drumul naţional DN 7/ E 68 (pe valea Mureşului, Deva - Sibiu), DN 79 ce face legătura cu Oradea, DN 79 şi autostrada A1 spre Timişoara.
  • Arad are conexiuni feroviare zilnice cu Oradea, Bucureşti (prin Deva) sau Timişoara.
  • Oraşul dispune de un aeroport ce deserveşte curse interne şi unele oraşe din Italia şi Germania.
  • Centrul de informare turistică este situat pe bulevardul Revoluţiei nr. 81.
  • Oficiul poştal central îl găsiţi pe Str. Caius Iacob nr. 4. Program: luni-vineri între orele 8:00-19:00; sâmbăta între orele 9:00-13:00.

Vremea


joi
3°C

sâmbătă
5°C

duminică
7°C