Cetatea Alba Carolina

Info

Cetatea Alba Carolina se află în localitatea Alba Iulia din judeţul Alba.

Zilnic, la ora 12:00, puteţi asista la ceremonialul schimbului de gardă.

Program: luni – duminică 09:00 – 23:00

Taxă de vizitare: Nu.

Există taxă de vizitare la unele dintre muzeele din cadrul cetăţii.

Dacă sunteţi pasionaţi de istorie este recomandabil să apelaţi la un ghid specializat pentru a face un tur al cetăţii.

Descoperă

Desfăşurată pe 120 de hectare, Cetatea Alba Carolina uimeşte prin dimensiunile sale şi starea de conservare foarte bună, orice călătorie aici fiind o adevărată întoarcere în timp.

Construcţia fortificaţiei de tip Vauban a început în anul 1715, rolul acesteia fiind de apărare împotriva Imperiului Otoman.

Cetatea, în formă de stea, are şapte bastioane ce păstrează şi în prezent numele originale: Trinitatea, Eugeniu de Savoia, Sf. Ştefan, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano şi Sf. Elisabeta.

În interiorul cetăţii puteţi descoperi diferitele clădiri şi monumente istorice închiriind un minibus electric sau urmând la pas câteva trasee precum Traseul celor Trei Fortificaţii, Traseul Eroilor Neamului, Traseul de Nord sau Traseul Porţilor Cetăţii.

În incinta cetăţii se mai pot vizita printre altele: platforma de artilerie, cu trei tunuri de epocă funcţionale ce pot fi văzute „la lucru“ în fiecare sâmbătă la ora 12:00, Sala Armelor, temniţa, locul de supliciu, Catedrala ortodoxă (Catedrala Încoronării sau Catedrala Reîntregirii), Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail“, Palatul Apor, Palatul Princiar sau Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

În prezent cetatea este gazda mai multor festivaluri naţionale şi internaţionale de teatru, film, muzică şi divertisment.

Știați că?

Cetatea Alba Carolina este cea mai mare şi mai bine conservată cetate de tip Vauban din Europa.

Aspecte de conservare

Cetatea, recent renovată, a „reînviat“, iar atmosfera medievală a fost recreată între zidurile masive, fapt ce a condus la creşterea substanţială a numărului de turişti.

Cetatea Alba Carolina a primit în anul 2015 Certificatul de Excelenţă din partea TripAdvisor, statut ce a fost reconfirmat şi în 2016.

Vremea


sâmbătă
20°C

duminică
24°C

luni
28°C
Activități