Rezervaţia Domogled

Info

Rezervaţia Domogled se regăseşte pe teritoriul administrativ al localităţii Băile Herculane, judeţul Caraş-Severin.

Rezervaţia naturală este vizitabilă tot timpul anului şi este recomandat să purtaţi echipament adecvat pentru munte (pericol de vipere).

Taxă de vizitare: Da

www.domogled-cerna.ro

Descoperă

Rezervaţia Domogled constituie o arie naturală sălbatică ce se întinde pe 2 382 ha în Munţii Banatului, în vecinătatea staţiunii Băile Herculane. Fiind inclusă în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, aceasta este renumită pentru bogăţia formelor de relief carstic.

Ajunşi în rezervaţie veţi fi uimiţi de pădurile seculare, cheile adânci, abrupturile şi vârfurile calcaroase, peşterile nesfârşite, sau poienile şi pajiştile ce creează un tablou sălbatic spectaculos. Numeroasele specii de plante şi animale, multe dintre ele fiind unicate şi protejate, contribuie din plin la frumuseţea unică a peisajului, această rezervaţie fiind foarte potrivită pentru practicarea ecoturismului.

Știați că?

În peştera numită Grota Haiducilor s-au găsit dovezi ale prezenţei omului încă din epoca focului, iar pe vremea romanilor (şi după) a fost ascunzătoarea perfectă pentru tâlhari. Din păcate, în prezent, grota se află într-un stadiu avansat de degradare.

Aspecte de conservare

Rezervaţia Domogled este o zonă sensibilă deoarece, de-a lungul timpului, a fost afectată de diverse activităţi antropice cum ar fi defrişările ilegale, braconajul, dar şi practicarea unor forme de turism nepotrivite.

Situl dispune de puţine panouri de avertizare şi panouri de informare, iar potecile sau drumurile pentru vizitare nu sunt în cele mai bune condiţii.

Pădurea virgină din rezervaţie este inclusă din 2017 în Patrimoniul Mondial UNESCO, alături de alte 7 astfel de păduri din România.

 

Vremea


marți
-10°C

miercuri
-3°C

joi
0°C
Activități