Tulcea

De ce?

Oraş cosmopolit cu un mozaic interesant de culturi, Tulcea constituie poarta de intrare în spectaculosul decor natural al Deltei Dunării.

Cu aerul său provincial captivant, cu străduţele sale labirintice, pietruite şi cu faleza bătută de vânt şi de soare unde veţi simţi deja briza deltei, Tulcea trăieşte în ritmul său molcom ce nu are nimic de-a face cu freamătul marilor oraşe.

Cu o vechime milenară şi, implicit, cu o moştenire istorică bogată, vechiul port fluvio-maritim impresionează prin multitudinea sa de lăcaşuri de cult diverse, prin muzeele sale inedite dintre care se remarcă Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, dar şi prin superba panoramă asupra oraşului şi a văii Dunării de pe înălţimile Dealului Monumentului.

Descoperă

Al doilea oraş al Dobrogei după Constanţa, Tulcea veghează, de peste două milenii, de pe înălţimile a şapte coline, braţul drept al Dunării.

Cu o poziţionare extrem de favorabilă, vechea citadelă geto-dacică şi provincie romană a fost, încă din cele mai vechi timpuri, locuită de diferite etnii precum greci, lipoveni, armeni, bulgari, turci sau tătari. Mânate pe aceste meleaguri de interese comerciale, aceste etnii au îmbogăţit patrimoniul istoric-cultural al urbei dunărene, conferindu-i un aer cosmopolit.

Un capitol important al oraşului a fost scris sub ocupaţia otomană care a durat peste patru secole, până în anul 1878, anul în care Dobrogea devine ultima regiune istorică alipită României.

Multiculturalismul oraşului, cu aproximativ 90 000 de locuitori, s-a păstrat până în prezent şi se reflectă în peisajul urban prin multitudinea lăcaşurilor de cult de diverse confesiuni. Cele mai interesante sunt Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae, exotica Moschee Azizie, Templul Israelit, Biserica Sfântul Gheorghe, „Biserica cu ceas“, Biserica Armenească sau Catedrala Buna Vestire.

De asemenea modul de viaţă, tradiţiile şi obiceiurile tuturor acestor etnii sunt edificator reprezentate în cadrul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară.
Rămânând în spectrul cultural, o altă adresă de neratat când vă aflaţi în Tulcea este Muzeul de Artă, amenajat într-o superbă clădire neoclasică recent renovată. Aici veţi putea admira colecţii de icoane, sculpturi, grafică sau artă orientală. Acestei liste culturale îi mai puteţi adăuga Muzeul de Istorie şi Arheologie şi Casa Avramide.

Însă piesa de rezistenţă al oricărui itinerar turistic în Tulcea este, fără doar şi poate, Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, cunoscut mai mult sub denumirea de „Acvariul“, care, de altfel, este şi cel mai mare din România. Pe lângă bazinele spectaculoase unde puteţi admira zeci de specii de peşti, decorul muzeului vă va introduce în atmosfera deltei prin reproducerea fidelă a unor habitate specifice.

Pentru a descoperi pe îndelete oraşul, Tulcea poate fi foarte uşor parcursă pe jos. Astfel, pe Faleza Dunării veţi întâlni la promenadă şi mulţi localnici şi puteţi bea o cafea la una dintre terasele de aici, urmărind în acelaşi timp freamătul de pe Dunăre.

Urcaţi Dealul Monumentului pentru a admira îndeaproape Monumentul Independenţei, dar şi pentru a surprinde o panoramă deosebită asupra oraşului. Tot aici veţi găsi şi ruinele anticei cetăţi Aegyssus.

Din itinerarul vostru nu ar trebui să lipsească nici Parcul Ciuperca, de lângă lacul omonim, situat în apropierea gării la capătul falezei şi considerat cea mai frumoasă zonă de agrement a oraşului. Vă puteţi plimba aici pe jos sau cu bicicleta iar în jurul lacului, puteţi închiria bărci sau hidrobiciclete, puteţi admira spectaculoasa fântână arteziană, moara de vânt sau pur şi simplu vă puteţi odihni pe una din băncile parcului.

Tulcea nu duce lipsă nici de evenimente interesante precum concertele şi festivalurile găzduite pe timpul verii de Faleza Dunării. Un astfel de eveniment este ROWMANIA FEST – Competiţia Ivan Patzaichin şi închiderea Maratonului Dunării din cadrul Tour International Danube. Alte evenimente apreciate ale lunii august mai sunt Festivalul Berii, Zilele Municipiului Tulcea şi Ziua Marinei.

Citește mai mult
Vă recomandăm

  • Să vizitaţi Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării din Tulcea (cunoscut şi sub numele de „Acvariul“), un muzeu modern şi interactiv deschis în 2009.
Bine de ştiut

  • Accesul în localitate se face pe drumul naţional DN22 (E87), după trecerea Dunării cu bacul la Galaţi sau Brăila, pe drumul naţional DN22A dinspre Hârşova. O altă modalitate de acces specifică este pe Dunăre.
  • La Tulcea se poate ajunge şi pe cale feroviară dinspre Bucureşti şi Constanţa.
  • Oraşul dispune de un aeroport care după lucrări de modernizare deserveşte câteva curse charter sezoniere şi legate strict de un pachet de servicii turistice la sol. Cel mai apropiat aeroport ce deserveşte şi curse de linie este cel din Constanţa.
  • Centrul de informare turistică se află pe Str. Gloriei nr. 4.
  • Centrul de informare şi educaţie ecologică Tulcea, de unde puteţi obţine atât informaţii turistice cât şi permise pentru accesul în Delta Dunării, se găseşte în sediul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) pe Str. Portului nr. 34 A. Program: luni- joi între orele 8:00- 16:30; vineri între orele 8:00 – 14:00. Permisele se pot achiziţiona şi online aici.
  • Oficiul poştal central îl găsiţi pe Str. Babadag nr. 5. Program: luni-vineri între orele 8:00-19:00; sâmbăta între orele 09:00-13:00.
  • Dacă doriţi să achiziţionaţi suveniruri specifice deltei, autentice şi local meşterite, le puteţi găsi în Tulcea, pe faleza de lângă Căpitanie, la magazinul „Souvenirs and ecotourism“. Din preţul de vânzare al fiecărui produs, 10% se direcţionează către proiectele de dezvoltare şi ecoturism derulate în Deltă de către Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23“.

Vremea


joi
1°C

sâmbătă
11°C

duminică
9°C