Parcul Naţional Munţii Rodnei

Info

Parcul Naţional Munţii Rodnei este situat pe teritoriul administrativ al localităţilor Borşa, Moisei şi Săcel. Acesta poate fi vizitat tot timpul anului. În oraşul Borşa există un modern centru de informare şi vizitare de unde puteţi începe aventura în parc. Pentru activităţile de turism de aventură sunt necesare o bună condiţie fizică şi echipament adecvat. Situl dispune de panouri de avertizare, panouri de informare, poteci şi drumuri, puncte pentru observare, trasee tematice şi locuri de campare cu vetre de foc.

www.parcrodna.ro

Descoperă

Fiind al doilea parc naţional ca întindere din România, Parcul Naţional Munţii Rodnei cuprinde pe teritoriul său mai multe arii naturale, peisagistice, faunistice, floristice sau speologice (Pietrosu Mare, Poiana cu narcise din Masivul Saca, Piatra Rea, Ineu - Lala sau Peştera şi Izvorul Albastru al Izei).

Satele din partea nordică a parcului ce corespunde zonei Maramureşului impresionează prin arta prelucrării lemnului, dar şi prin tradiţiile şi obiceiurile ancestrale. Cele din partea sudică, din zona Năsăudului, sunt recunoscute pentru portul popular deosebit, dar şi pentru evenimentele ce au loc cu regularitate aici. Munţii Rodnei sunt un loc excelent pentru iubitorii de natură şi activităţi în aer liber.

Astfel, principalele activităţi practicate aici sunt drumeţiile (18 trasee montane cu diferite grade de dificultate), mountain-biking-ul (în zonele Şanţ - Valea Blaznei, Rodna - Valea Vinului), parapantismul sau speoturismul. Sporturile de iarnă sunt practicate cu precădere în staţiunile Borşa şi Valea Blaznei, iar renumita staţiune balneoclimaterică Sângeorz-Băi este recomandată pentru cei care caută relaxarea.

Știați că?

Parcul Naţional Munţii Rodnei este recunoscut pentru diversitatea reliefului glaciar, aici existând 67 de lacuri şi numeroase văi şi circuri glaciare. Peştera Izvorul Albastru al Izei (2,5 km) impresionează prin galeriile şi cascadele sale deosebite.

Aspecte de conservare

Parcul Naţional Munţii Rodnei este o zonă sensibilă deoarece de-a lungul timpului a fost afectat de diverse activităţi ca defrişări, braconaj sau forme de turism nepotrivite. Întinsele păduri reprezintă habitatul a peste 150 de specii de păsări (între care peste 65 sunt cuibăritoare). În scopul protejării speciilor ameninţate cu dispariţia (cocoşul de munte, ciocănitoarea de munte sau acvila de munte), primăvara le trebuie acordată o atenţie deosebită. În sezonul rece pădurile primesc vizita unor specii migratoare nordice ce iernează aici.

Vremea


vineri
-12°C

sâmbătă
-10°C

duminică
-10°C