Parcul Natural Cefa

Info

Parcul Natural Cefa se regăseşte la graniţa cu Ungaria, în judeţul Bihor, pe teritoriile administrative ale localităţilor Cefa şi Sânnicolau Român.

Accesul se face pe drumul naţional DN 79 ce leagă oraşele Oradea şi Arad. Ajunşi în localitatea Inand trebuie să faceţi la dreapta, destinaţia aflându-se la doar câţiva kilometri depărtare.

Parcul este dotat cu câteva observatoare pentru păsări.

Descoperă

Relativ nou înfiinţat (2010), Parcul Natural Cefa, cunoscut drept „Delta dintre Crişuri“, reprezintă un paradis acvatic ce oferă adăpost pentru multe animale între care foarte multe specii de păsări.

Astfel, bălţile şi mlaştinile de la Cefa reprezintă excelente puncte de observare pentru unele specii de păsări periclitate la nivel european, şi chiar mondial, cum este dropia sau raţa roşie. La fel de interesant de admirat sunt egreta albă, stârcul cenuşiu, lebăda sau cormoranul, ce cuibăresc în colonia de păsări de la Pădurea Rădvani.

Parcul este un paradis şi pentru amatorii de pescuit aici existând câteva pescării administrate privat.

O vizită aici poate fi combinată şi cu trecerea pragului câtorva obiective culturale din proximitatea parcului cum sunt situl arheologic de la Cefa, situl arheologic de la Sânnicolau Român sau Biserica ortodoxă Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil (1826) din Inand.

Știați că?

În Parcul Natural Cefa trăieşte o specie de broscuţă numită Buhaiul de baltă cu burta roşie, care scoate sunete foarte puternice asemănătoare cu cele ale unui bivol.

Aspecte de conservare

Parcul Natural Cefa este o arie protejată de interes naţional şi singurul proiect transfrontalier de acest tip datorită vecinătăţii cu Parcul Naţional Koros-Maros din Ungaria.

Situl oferă locuri de cuibărire, hrănire şi popas pentru numeroase specii de păsări acvatice, între care unele periclitate la nivel global, cum este raţa roşie.

Vremea


miercuri
0°C

joi
5°C

vineri
9°C
Activități