Cetatea Medievală Şoimoş

Info

Cetatea Şoimoş se află pe Dealul Cioaca Tăutului, în apropierea localităţilor Radna şi Şoimoş, judeţul Arad.

Accesul se face pe drumul naţional DN7, iar imediat la ieşirea din Şoimoş veţi urca pe o potecă ce duce până la cetate, circa 20 de minute.

Nu este posibil accesul auto până la sit.

La cetate se poate ajunge şi cu trenul, staţia cea mai apropiată fiind staţia CFR Radna, ce deserveşte şi gara Lipova.

Cetatea Soimoş se află în custodia Centrului Zonal Ecologic, cu sediul său în Arad, aflat pe Str. Milcov nr. 3.

www.cetatesoimos.ro

Descoperă

Cetatea Şoimoş este o remarcabilă construcţie medievală ce străjuieşte valea Mureşului de peste 700 de ani, de pe înălţimile Dealului Cioaca Tăutului.

Construită de o familie nobiliară din regiune cu scopul de apărare împotriva tătarilor, cetatea a cunoscut de-a lungul veacurilor perioade de înflorire şi decădere. Astfel, cetatea a oferit refugiu inclusiv unor membri ai familiei regale austriece, dar şi ţăranilor răsculaţi ai lui Gheorghe Doja, fiind ocupată îndelung şi de garnizoane otomane la început de secol XVII, istoria acesteia oprindu-se în anul 1788 când este definitiv părăsită.

Dacă vă încumentaţi să urcaţi până la ea, Cetatea Şoimoş vă va impresiona cu fortificaţiile ei solide rămase în picioare, cu porţile de acces bine conservate şi cu câteva elemente decorative ale fostei reşedinţe nobiliare. În plus, efortul vă va fi răsplătit cu o superbă privelişte asupra luncii Mureşului.

Știați că?

Numele cetăţii este legat de activitatea ce i-a adus faima în evul mediu: creşterea şoimilor.

Aspecte de conservare

Cu toate că, de-a lungul timpului, cetatea a avut parte de lucrări parţiale de restaurare, acestea nu s-au dovedit suficiente pentru a pune Cetatea Şoimoş în valoare, aşa cum merită cu adevărat.

Oricum, aceasta rămâne o destinaţie ce nu trebuie ratată de pasionaţii de istorie medievală şi nu numai.

Vremea


joi
2°C

sâmbătă
4°C

duminică
8°C
Activități