Despre călătoriile responsabile în România

Ce înseamnă să călătoreşti responsabil?

Într-un cuvânt înseamnă RESPECT. Respect pentru natură, dar şi respect pentru cultură şi pentru oamenii care locuiesc în ţara vizitată, în cazul de faţă, România.

Orice călătorie ar trebui să aducă o contribuţie pozitivă asupra economiei, culturii şi mediului iar locurile pe care le vizitaţi să vă ofere în aceeaşi măsură experienţe noi, pline de satisfacţii. Astfel, pe lângă faptul că veţi sprijini crearea unei surse durabile de venit pentru comunitaţile locale, acestea vor fi stimulate să preţuiască mai mult şi să conserve bogăţiile naturale şi culturale pe care le deţin.

De la căderea comunismului în anul 1989, România face paşi mărunţi în ceea ce priveşte protecţia mediului, conservarea resurselor naturale şi culturale. O schimbare majoră de optică s-a produs odată cu intrarea ţării în Uniunea Europeană în 2007, dar şi adoptarea noilor reglementari introduse pentru reducerea emisiilor de gaze, protecţia ariilor naturale sau trecerea spre o economie circulară etc. Tinerele generaţii încep să aibă noi perspective asupra acestor aspecte de conservare, apreciind tot mai mult apele curate şi pădurile sănătoase, şi nu ezită să ia atitudine atunci când guvernul nu îşi respectă angajamentele şi încearcă să impună abuziv unele măsuri (de exemplu, înlesniri pentru tăierea ilegală a pădurilor, pentru exploatarea gazelor de şist sau pentru exploatarea de la Roşia Montană etc.).

S-au făcut progrese importante până acum, dar România trebuie să continue pe drumul corect, iar noi toţi, ca turişti, putem influenţa pozitiv acest proces.

Cum puteţi călători responabil în România?

Despre oameni şi etică

Informează-te cât poţi de mult despre România, despre cultura şi oamenii ei. Oamenii de aici sunt foarte deschişi şi câteodată poate prea curioşi, motiv pentru care un călător occidental poate interpreta acest aspect ca fiind nepoliticos, însă e doar felul lor natural de a fi şi trebuie luat ca atare.

Întotdeauna cereţi permisiunea înainte de a fotografia persoane (bătrâni, femei, copii etc). Mulţi nu sunt poate la curent cu tehnologiile actuale şi cu faptul că pot ajunge „vedete“ pe reţele de socializare.

Despre protecţia mediului

Evitaţi utilizarea în exces a mijloacelor de transport motorizate. Descoperirea vieţii la ţară sau a unui oraş pe bicicletă amplifică mult experienţa.

Adăugaţi în lista activităţilor voastre cât mai multe drumeţii sau ciclism montan, dacă veţi petrece vacanţa prin Munţii Carpaţi, şi experimentaţi o plimbare cu canoea sau barca cu vâsle în Delta Dunării.

Păstraţi curăţenia şi nu lăsaţi în urma voastră deşeuri, mai ales nedegradabile (plastic, metale etc.). România se luptă din greu cu această problemă!

Despre conservarea resurselor naturale

Nu culegeţi flori şi nu deranjaţi în nici un mod viaţa sălbatică.

Traseele marcate sunt acolo pentru un motiv. Rămâneţi pe traseu pentru nu vă expune pericolului, dar şi pentru a evita deteriorarea florei.

Pădurile României sunt (încă) căminul a mii de carnivore mari precum ursul, lupul sau râsul. Probabilitatea să vă întâlniţi cu aceste animale magnifice e mică întrucât ele se feresc de oameni, însă nu subestimaţi niciodată posibila lor prezenţă.

Uneori animale sălbatice, precum urşii, se apropie foarte mult de periferiile unor localităţi în căutare de hrană.

Sub nici o formă să nu hrăniţi animalele sălbatice!

Despre susţinerea economiei locale

Alegeţi structuri de cazare care îndeplinesc anumite cerinţe ecologice şi de dezvoltare durabilă (veţi găsi o ofertă generoasă pe site-ul nostru).

Susţineţi economia locală şi cumpăraţi produse locale de la ţărani, fermieri sau meşteşugari de suvenire autentice etc.

Mâncarea locală e foarte gustoasă, încercaţi fără ezitare cât mai multe specialităţi culinare.

Trebuie să aveţi în vedere că românul e ospitalier şi vă va îndemâna cu o ţuică mai la tot pasul, evitaţi însă consumul de alcool în exces.

 

Romanian Journeys susţine şi promovează:

Destinaţiile de ecoturism din România

Locuri spectaculoase din întreaga lume încep să dispară pentru totdeauna din cauza schimbărilor de mediu şi a intervenţiilor umane, iar ecoturismul devine un instrument tot mai important în conservarea lor.

Destinaţiile de ecoturism nu numai că permit călătorilor descoperirea unora dintre cele mai frumoase minuni naturale şi culturale din întreaga lume, însă asigură de asemenea ca aceştia să facă acest lucru într-un mod responsabil.

Şi România s-a angajat pe calea ecoturismului şi sustenabilităţii pentru conservarea unor locuri deosebite. Acest angajament constă, pentru început, în propunerea a unsprezece destinaţii de ecoturism, patru dintre acestea fiind deja certificate. Un partener de nădejde al acestor destinaţii este Asociaţia de Ecoturism din România care le acompaniază pe drumul lor de obţinere a certificării acordate de Ministerul Turismului.

Poate încă nu aţi auzit de inima Maramureşului Istoric, Mara-Cosău-Creasta Cocoşului sau de bijuteria Carpaţilor Româneşti, Piatra Craiului, de Ţinutul Zimbrului din zona Neamţ sau de Ţara Haţegului-Retezat? Atunci aflaţi că acestea sunt primele patru destinaţii de ecoturism certificate din România care vă aşteaptă să le treceţi încrezători pragul.

Romanian Journeys vă invită să le descoperiţi aici.

Celelalte comori ascunse ale României care fac paşi repezi spre certificare sunt magnifica Delta Dunării, Colinele Transilvane cu peisajele sale fabuloase, Mărginimea Sibiului, Ţara Dornelor din Bucovina sau Băile Tuşnad cu ale sale ape minerale şi curative şi, nu în ultimul rând, Munţii Pădurea Craiului din Apuseni, cu fascinanta sa lume subterană.

Rezervaţia de urşi de la Zărneşti

De-a lungul deceniilor în Romania mulţi urşi au ajuns să fie ţinuţi prizonieri în condiţii grele de captivitate de către aşa-numiţii „proprietari“, acest lucru fiind posibil în condiţiile în care ursul brun european este o specie strict protejată.

Rezervaţia de urşi de la Zărneşti (Centrul Libearty) a devenit din 1998 singurul centru de salvare a urşilor ţinuţi captivi din România.

Acest centru, unde sunt îngrijiţi peste 90 de urşi, poate fi vizitat în prezent, iar dacă doriţi să susţineti această iniţiativă o puteţi face aici: http://www.ampbears.ro/adopta-un-urs.

Romanian Journeys NU susţine şi NU promovează:

Nu susţinem şi nu promovăm nici o formă de detenţie a animalelor sălbatice şi nici programe de reprezentaţii cu dresuri de animale (circuri sau delfinarii). Vă recomandăm să evitaţi aceste forme de amuzament şi să explicaţi copiilor că locul animalelor este în mediul lor natural!

De asemenea Romanian Journeys NU susţine şi NU promovează vânătoarea recreaţională şi nu recomandă vizitarea de grădini zoologice care nu respectă standardele internaţionale (spaţii suficient de mari pentru animale, acces la zone cu pământ şi iarbă şi multe alte condiţii decente de viaţă pentru acestea).