Ţara Haţegului–Retezat

De ce?

Înconjurată de munţi şi de legende, Ţara Haţegului–Retezat reuneşte într-un mod armonios toate ingredientele unei destinaţii de ecoturism unice în România.

Atât minunata lume a fosilelor şi ouălor de dinozauri pitici din Geoparcul Dinozaurilor, cât şi emblematicul Parc Naţional Retezat cu salba sa de lacuri glaciare, ambele aflate pe lista UNESCO, îl vor impresiona şi pe cel mai exigent vizitator.

Acestora li se adaugă o moştenire istorică remarcabilă reprezentată de bisericile de piatră, medievale, adevărate monumente arhitecturale, şi de impresionantele cetăţi şi castele.

Experienţele trăite aici vor fi amplificate cu siguranţă de ospitalitatea localnicilor şi de produsele bucătăriei tradiţionale care trebuie neapărat încercate!

Citește mai mult
Descoperă

Ţara Haţegului–Retezat este situată în sud-vestul Transilvaniei, pe teritoriul judeţului Hunedoara, şi reprezintă un ţinut bine definit, găzduit de depresiunea cu acelaşi nume. Aceasta este străjuită la sud de semeţii munţi Retezat, de munţii Poiana Ruscă la nord, munţii Ţarcu la vest, respectiv munţii Şureanu la est şi nord-est. Componentele naturale emblematice ale destinaţiei sunt Parcul Naţional Retezat şi Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. „Tărâmul cu ochi albaştri“, cum mai este supranumit Parcul Naţional Retezat datorită zecilor de lacuri glaciare răspândite pe întreaga sa suprafaţă, este unul dintre cele mai spectaculoase parcuri naţionale ale României.

Este o destinaţie ideală pentru iubitorii de munte, care au posibilitatea de a alege dintre zeci de trasee de drumeţie şi escaladă, mai mult sau mai puţin pline de provocări.

Un punct de plecare bine-cunoscut spre traseele din munţii Retezat este Poiana Pelegii, unde se poate ajunge pe jos sau eventual cu autoturismul pe un drum forestier care începe de la Barajul Gura Apelor. De aici se poate pleca într-o drumeţie uşoară de circa două ore până la lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din munţii Retezat. Frumuseţea peisajelor stâncoase este întregită şi de coloritul a sute de specii de floră montană precum narcisele sălbatice, gladiolele sau cimbrul de munte.

Cea de-a doua arie protejată a destinaţiei de ecoturism, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, regrupează o serie de elemente arheologice, istorice, culturale şi ecologice precum Locul fosilifer cu dinozauri Sânpetru, Paleofauna reptiliană Tuştea, Rezervaţia de zimbri din pădurea Slivuţ sau Fâneţele cu narcise Nucşoara.

De altfel, particularitatea ţinutului este dată de prezenţa fosilelor şi ouălor unei specii de dinozauri pitici ce au populat aceste ţinuturi în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani, pe când Ţara Haţegului era o insulă pierdută în oceanul Tethys.

Unicitatea acestui ţinut a fost recunoscută prin crearea primului geoparc din această parte a Europei, inclus şi în Reţeaua Europeană a Geoparcurilor aflată sub egida UNESCO. Exponatele din lumea dinozaurilor pot fi admirate efectiv în muzeele din oraşul Haţeg, din comuna General Berthelot, dar şi în satele Sânpetru şi Densuş.

Din satul Sânpetru începe şi traseul tematic Valea Dinozaurilor care are ca puncte principale de atracţie siturile Râpa Dinozaurilor şi Dealul Mare al Dinozaurilor, unde însă nu veţi găsi schelete de dinozauri, ci veţi învăţa despre prezenţa acestor vietăţi cretacice pe aceste meleaguri.

Moştenirea istorică a destinaţiei Ţara Haţegului–Retezat este pusă în valoare de numeroasele vestigii ale cetăţilor şi turnurilor medievale, deosebite fiind cetatea Colţ (1359) situată la intrarea în defileul Râuşorului sau cetatea Răchitova, precum şi remarcabilele biserici vechi de piatră din Densuş sau cea din Sîntămaria Orlea.

Ţara Haţegului–Retezat a fost odinioară presărată cu multe castele şi palate, reşedinţe nobiliare a unor familii bogate româneşti sau maghiare. Câteva s-au păstrat într-o formă mai mult sau puţin satisfăcătoare şi mai pot fi admirate şi astăzi în localitatea Sălaşu de Sus, unde se găseşte Curtea cnezilor Cândreşti, sau în apropiere de Sântămaria Orlea, unde se află castelul Kendeffy.

Destinaţia de ecoturism Ţara Haţegului–Retezat vă aşteaptă să-i treceţi pragul şi în zilele de sărbătoare. Un eveniment deosebit de important sunt „Zilele Haţegului“, când costumele populare sunt prezentate cu mândrie şi când puteţi avea parte de o experienţă culinară deosebită gustând din specialităţile culinare locale precum cârnaţii de oaie (virşli), dulceaţa de dovlecei sau delicioasa plăcintă de cartofi cu lapte bătut.

Citește mai mult
Vă recomandăm

Să vizitaţi Casa Tradiţiilor din Sântămăria Orlea, un muzeu local unde puteţi admira obiecte tradiţionale, costume populare şi numeroase fotografii vechi.

Bine de ştiut

  • Destinaţia de ecoturism Ţara Haţegului–Retezat a fost certificată de către autorităţile competente în toamna anului 2016.
  • Site: www.turismretezat.ro
  • Accesul în Ţara Haţegului se poate face dinspre oraşul Simeria, dinspre Banat pe valea Bistrei, trecând pe la Porţile de Fier ale Transilvaniei, dar şi dinspre municipiul Petroşani, prin Pasul Merişor-Băniţa.
  • În Parcul Naţional Retezat, în localităţile Nucşoara, Gura Apei, Cârnic, Ostrovel, dar şi la cabana Pietrele, există centre de vizitare de unde puteţi obţine informaţii utile şi de unde vă puteţi achiziţiona bilete de vizitare, dar şi hărţi pentru a vă ajuta în călătorie. Biletul de vizitare se poate folosi nelimitat, timp de şapte zile de la data cumpărării.
  • Înainte de plecarea într-o drumeţie interesaţi-vă de starea vremii şi a traseelor sau apelaţi chiar la un ghid local.