Rezervaţia Biosferei Delta Dunării

Info

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării ocupă o mare parte a judeţului Tulcea în provincia istorică a Dobrogei.

Există centre de informare şi educare ecologică în Tulcea, Chilia Veche, Crişan, Sulina, Sfântu Gheorghe şi Murighiol.

Camparea este permisă doar în locurile autorizate, amenajate şi dotate corespunzător.

Taxă de vizitare: Da

www.ddbra.ro

Descoperă

Delta Dunării, cea mai sălbatică zonă umedă de pe continentul european şi unica deltă din lume declarată rezervaţie a biosferei, reprezintă un adevărat muzeu natural al biodiversităţii.

Cu o suprafaţă de 3446 km² (în România), Delta Dunării a luat naştere la întâlnirea apelor Dunării cu Marea Neagră şi se mândreşte cu faptul că are cea mai întinsă şi compactă suprafaţă de stuf din lume.

Acest loc unic, ce găzduieşte 20 de ecosisteme naturale, se prezintă ca un mozaic de canale, lacuri, stuf, dune de nisip, vegetaţie mediteraneană şi păduri de stejar, un adevărat sanctuar pentru cele peste 4 000 specii de faună. Printre acestea sunt incluse şi cele peste 300 de specii de păsări deosebite cum ar fi gâsca cu gât roşu (50% din populaţia mondială regăsindu-se aici); cormoranul mic, pelicanul creţ (cea mai mare colonie de pelicani din Europa aflându-se aici), egreta, lebăda, cocorul, Delta Dunării constituind şi un popas important pentru milioane de păsări migratoare.

Considerată şi raiul pescarilor, Delta Dunării deţine o mare varietate de specii de peşti atât de apă dulce cât şi de apă sărată (morunul, nisetrul, păstruga, scrumbia de Dunăre, şalăul, carasul, ştiuca, linul etc.) însă nu uitaţi că aveţi nevoie de permis pentru a pescui aici.

Deşi excelează la capitolul biodiversitate, autenticitatea şi simplitatea Deltei Dunării pot fi descoperite cu adevărat luând contact cu comunităţile care-şi duc traiul în mijlocul apelor, în deplină armonie cu natura. Aici se regăsesc 25 de comunităţi în care convieţuiesc în armonie oameni de diverse etnii (români, ucraineni, ruşi-lipoveni, tătări).

În multe dintre satele tradiţionale pescăreşti (Mila 23, Crişan, Letea sau Caraorman) puteţi admira casele cu arhitectură specifică (acoperiş din stuf, pereţi văruiţi în alb, ferestre şi uşi de culoare albastră), costumele tradiţionale ucrainene sau lipoveneşti şi puteţi degusta din preparatele tradiţionale bazate, bineînţeles, pe peşte.

În singurul oraş al deltei, Sulina, aflat la vărsarea apelor Dunării în mare, se poate ajunge doar pe calea apelor.

Ajunşi aici puteţi vizita Cimitirul Maritim, Farul Vechi, bisericile oraşului sau pur şi simplu vă puteţi plimba pe plajă.

Vizitată anual de zeci de mii de turişti din toate colţurile lumii, Delta Dunării este foarte cautată pentru pescuit, observarea păsărilor, dar şi pentru turele de fotografie ce surprind de fiecare dată cadre unice.

Știați că?

Delta Dunării este cel mai tânăr pământ al Europei, extinzându-se cu 40 m² în fiecare an.

Aspecte de conservare

Importanţa biodiversităţii din Delta Dunării a dus la includerea acesteia în anul 1991 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Delta Dunării este de asemenea protejată prin Convenţia Ramsar (The Ramsar Convention on Wetlands) ca fiind una dintre cele mai importante zone umede din lume.

Vremea


vineri
13°C

sâmbătă
18°C

duminică
16°C
Activități