Zărneşti–Piatra Craiului

De ce?

Contrastul oferit de crestele semeţe ale masivului Piatra Craiului, pajiştile mereu verzi pe care pasc în linişte turmele de oi şi satele autentice, precum Măgura, Peştera sau Şirnea, reprezintă imaginea definitorie a destinaţiei de ecoturism Zărneşti–Piatra Craiului.
Alături de toate acestea, sanctuarul de urşi de la Zărneşti şi faimosul Castel Bran fac din această destinaţie de ecoturism o alegere ideală pentru iubitorii de munte şi natură, pentru pasionaţii de fotografie, dar şi pentru cei aflaţi în căutarea unui loc potrivit pentru a petrece un sejur liniştit în familie.

Citește mai mult
Descoperă

Dacă petreceţi câteva zile în Braşov, dar râvniţi să aveţi parte de o experienţă autentică în zona rurală montană, atunci destinaţia de ecoturism Zărneşti–Piatra Craiului poate îndeplini cu succes această dorinţă. În cadrul acestei destinaţii veţi descoperi Parcul Naţional Piatra Craiului, unul dintre cele mai pitoreşti şi mai vizitate parcuri naţionale ale ţării. Aici, spectaculoasa creastă calcaroasă a Pietrei Craiului, lungă de aproximativ 25 km, domină ca o cetate masivă peisajele înconjurătoare şi reprezintă o destinaţie perfectă pentru turiştii pasionaţi de activităţi în aer liber.

Masivul Piatra Craiului şi pădurile de la baza acestuia reprezintă adăpost pentru numeroasele specii de mamifere mari cum ar fi lupii, urşii, râşii sau chiar pentru caprele negre şi pentru aproximativ 100 de specii de păsări pe care veţi avea poate ocazia să le observaţi. O poartă de intrare principală în această lume mirifică se află în localitatea Zărneşti, unde veţi putea vizita, printre altele, şi rezervaţia de urşi de la Zărneşti. Zărneşti este şi punctul de plecare a numeroase trasee montane, inclusiv a unui drum forestier ce urcă până în satul Măgura. Efortul vă va fi răsplătit pe măsura deoarece la capătul drumului vă va întâmpina un peisaj de poveste.

Colinele verzi, printre care sunt răsfirate satele tradiţionale Măgura, Peştera sau Şirnea, oferă excelente trasee de bicicletă sau de drumeţii.
Numeroase alte trasee ce aşteaptă să fie descoperite pornesc şi dinspre Bran, aşa că, după ce aţi vizitat faimosul castel, aventuraţi-vă pe unul din aceste trasee. Printre minunile naturale ale acestei destinaţii de ecoturism se numără Cheile şi Peştera Dâmbovicioarei, Avenul Vlăduşca, Prăpăstiile Zărneştilor, excelente pentru alpinism şi escaladă, sau Peştera Liliecilor. Acestea pot fi descoperite fie într-o zi, fie într-un traseu mai lung, de câteva zile, înnoptând pe munte la cabane sau în locuri de campare.

O experienţă inedită poate fi vizitarea unei stâni tradiţionale, precum şi degustarea de produse specifice cum ar fi bulzul sau diferitele feluri de brânzeturi. În toate anotimpurile au loc diverse sărbători tradiţionale, multe fiind strâns legate de păstorit. Astfel, puteţi asista la „Măsuratul
Laptelui“ la început de vară sau la „Răvăşitul Oilor“ toamna, când are loc şi un târg unde se comercializează produse locale. Cazări autentice de tipul pensiunilor agroturistice veţi găsi în toate satele tradiţionale, unele propunând şi implicarea în activităţile lor domestice.

Citește mai mult
Vă recomandăm

O tură de fotografie toamna, când colinele şi munţii îşi schimbă culorile. Poate fi o experienţă de neuitat, dar cu siguranţă orice anotimp are frumuseţea lui.

Festivalul de Ecoturism de la Fundata, care are loc la începutul primăverii. Puteţi degusta produse tradiţionale, practica meşteşuguri şi asista la activităţi sportive sau culturale.

Bine de ştiut

  • Destinaţia de ecoturism Zărneşti–Piatra Craiului a fost certificată de către autorităţile competente în toamna anului 2014.
  • Site: www.visitzarnesti.rowww.pcrai.ro
  • Cele mai folosite căi de acces spre această destinaţie sunt prin Zărneşti, Rucăr sau Bran.
  • Intrarea în Parcul Naţional Piatra Craiului se face doar după plata unei taxe modice ce poate fi achitată la unul dintre automatele albastre de la Poşta Zărneşti (Str. Tiberiu Spirchez nr. 12A), la Centrul de Vizitare al Parcului Naţional (Str. Topliţa nr. 150) şi la Cabana Plaiul Foii.
  • Un nou centru de informare turistică există şi la Cabana Curmătura.
Atracții
123>