Parcul Naţional Munţii Măcinului

Info

Parcul Naţional Munţii Măcinului este situat pe teritoriul administrativ al mai multor localităţi din judeţul Tulcea: Greci, Cerna, Hamcearca, Turcoaia, Jijila şi Luncaviţa.

Un punct central de intrare în parc este localitatea Greci unde există şi un centru modern de informare turistică deschis de luni până duminică (duminică doar până la ora 13:00). Un alt centru de informare turistică există şi în Luncaviţa.

Oferta de cazare în zonă nu este foarte mare, câteva posibilităţi fiind la Măcin, Greci sau Luncaviţa. În parc există locuri special amenajate pentru campare, dar şi indicatoare ale traseelor de urmat. Înainte de a pleca pe trasee, asiguraţi-vă că aveţi suficientă apă cu voi, mai ales pe timpul verii.

La 4 km de localitatea Cerna se află padocul parcului, unde aveţi posibilitatea să călăriţi. Persoana de contact: agentul de teren Berca Marian – Telefon: 0040 746 760196.

Taxă de vizitare: Da

www.parcmacin.ro

 

Descoperă

Parcul Naţional Munţii Măcin încântă prin unicitatea cadrului natural (diferit de cel din Munţii Carpaţi) şi prin mozaicul etnografic, cultural şi istoric al teritoriului pe care îl ocupă.

Coloana vertebrală a Parcului Naţional Munţii Măcin este reprezentată de străvechii Munţi Măcin. Constituiţi din impresionante blocuri de granit cu înălţimi de până în 500 m, aceştia domină valea Dunării oferindu-i acesteia un aspect arhaic.

Valoarea incontestabilă a parcului este însă dată de elementele de floră şi faună deosebite. Multe dintre aceste elemente sunt endemice (bujorul dobrogean sau broasca ţestoasă) şi atrag anual numeroşi turişti iubitori de natură şi chiar cercetători ştiinţifici.

Pe teritoriul parcului se remarcă câteva rezervaţii naturale deosebite precum Pădurea Valea Fagilor de la Luncaviţa, Dealul Bujorului sau Muntele Consul. Parcul Naţional Munţii Măcin dispune de nouă trasee turistice pentru drumeţii şi un padoc în localitatea Cerna, de unde puteţi pleca să exploraţi împrejurimile călăre. Mai mult, există numeroase posibilităţi de practicare a sporturilor extreme cum ar fi mountain biking şi paragliding.

În prima vineri de după Paşte, de sărbătoarea Izvorului Tămădurii, locuitorii din Măcin şi nu numai, se adună la Fântâna de Leac şi se bucură de spectacol.

În apropierea parcului aveţi ocazia să vizitaţi o salbă de mănăstiri dobrogene precum Cocoş, Saon sau Celic-Dere, dar şi cetăţi geto-dacice şi romane precum Dinogetia, Noviodunum sau Troesmis.

Trebuie menţionat că aspectul stâncos al Munţilor Măcinului a fost, de altfel, des exploatat în mai multe producţii cinematografice.

Știați că?

Munţii Măcin sunt cei mai vechi munţi de pe teritoriul României, înălţimea maximă de 467 m fiind atinsă în Vârful Ţuţuiatu.

Aspecte de conservare

Administraţia parcului este foarte antrenată în activităţile de promovare şi educaţie ecologică, însă activităţi precum exploatarea granitului, păşunatul excesiv, capturarea ilegală de specii rare cum ar fi broasca ţestoasă dobrogeană, folosirea de maşini de teren şi ATV-uri, afectează arealul Parcului Naţional Munţii Măcin.

Vremea


vineri
5°C

sâmbătă
11°C

duminică
14°C
Activități