Biserica Fortificată din Dârjiu

Info

Biserica se află în localitatea Dârjiu din judeţul Harghita.

În fiecare miercuri puteţi asista la „ceremonia slăninilor“, dar trebuie să vă înregistraţi în prealabil şi, contra cost, puteţi face şi degustări de produse locale.

Contact: 0266 222 183

Taxă de vizitare: Da

Descoperă

Biserica fortificată din Dârjiu a fost construită în 1270 în stilul romanic, iar la început secolului al  XVI-lea acesteia i s-au adăugat arcade gotice. Pe fondul atacurilor otomanilor, aceasta a fost fortificată în secolul al XVI-lea cu ziduri masive din piatră, bastioane şi un turn de 38 de metri înălţime.

Ceea ce o face deosebită sunt picturile murale din secolul al XV-lea şi faptul că, şi în prezent, cetatea este locul de păstrare a alimentelor localnicilor, fapt ce i-a adus renumele de „Cetatea Slăninilor“. În camerele - bastioane fiecare familie avea unul sau mai multe cuie de păstrare a slăninii, numărul acestora indicând totodată şi starea de bunăstare a familiei. Tot aici se mai depozitau cerealele, pălinca, dar şi alte bunuri de preţ.

Nu rataţi când ajungeţi în Dârjiu să vă pierdeţi pe uliţele satului, să admiraţi casele frumos colorate şi să observaţi viaţa de zi cu zi a localnicilor.

Știați că?

Din 1662 un ceas solar montat pe turnul sud-vestic al fortificaţiei măsoară neîntrerupt trecerea timpului.

Aspecte de conservare

Regăsindu-se în mijlocul unei comunităţi puternice, starea de conservare a bisericii fortificate din Dârjiu este foarte bună, localnicii păstrând intacte obiceiurile seculare ale comunităţii şi contribuind în permanenţă la renovarea acesteia.

De remarcat este faptul că biserica fortificată din Dârjiu reprezintă singura biserică maghiară din România care a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

 

Vremea


joi
4°C

vineri
9°C

sâmbătă
14°C
Activități