Peştera Ialomiţei

Info

Peştera este situată pe aleea Peştera Ialomiţei din localitatea Moroeni, judeţul Dâmboviţa.

La peşteră se poate ajunge şi cu trenul astfel: Gara Buşteni – telecabina Buşteni – Babele – telecabina Peştera.

Cu maşina: Bucureşti – Sinaia (DN 71 spre Târgovişte) – Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiului – Bolboci – Diana – Padina – Peştera Ialomiţei.

Taxă de vizitare: Da

www.pesteraialomitei.ro

Descoperă

Peştera Ialomiţa, una dintre cele mai cunoscute peşteri din România, este situată în defileul sălbatic al râului Ialomiţa, la aproximativ 10 km de izvoarele sale.

Sculptată la o altitudine de aproximativ 1 600 m în relieful calcaros al Muntelui Bătrâna, Peştera Ialomiţa este dezvoltată pe un singur nivel. Din totalul celor 1 128 m lungime pe care îi măsoară peştera, doar 450 m au fost amenajaţi în scopuri turistice.

Vă vor impresiona în interiorul său alternanţa de galerii înguste cu săli largi, dintre care cea mai mare şi impresionantă este Sala Urşilor. Peştera se poate vizita doar până la Altar, acest nume fiind inspirat de numeroasele stalactite prezente aici.

Însă înainte de a vă delecta cu atmosfera spectaculoasă a peşterii, veţi descoperi chiar la intrare în aceasta Mănăstirea Ialomiţa, care o străjuieşte de mai multe secole. Liniştea şi depărtarea de civilizaţie a acestor locuri a atras primii sihastri încă din secolul al XV-lea care au construit un schit distrus de foc în mai multe rânduri.

Știați că?

În Peştera Ialomiţei au fost descoperite oase de urs de cavernă despre care se presupune că datează de acum 10 000 de ani.

Aspecte de conservare

Peştera a fost mult timp închisă pentru reabilitare fiind redeschisă în vara anului 2015. În urma lucrărilor au fost refăcute instalaţiile electrice, căile de acces în peşteră, podeţele şi scările interioare.

Vremea


joi
-7°C

sâmbătă
-3°C

duminică
-4°C
Activități